22.11.2023

Räätälöity ohjelmisto­kokonaisuus ­selkeyttää maito­tilan arkea

Koskenojan tilalla Jalasjärvellä tuotetaan maitoa – tilalla on yli 220 lehmää, joista noin 185 lypsyssä. Tilalla on käytössä Minun Maatilani -nautaohjelmisto ja useita siihen kuuluvia moduuleja. Liisa Vuorelan ja hänen miehensä perheyrityksessä työskentelee viiden hengen tiimi, joka tahtoo olla mukana tuottamassa laadukasta suomalaista maitoa kuluttajille.

Ominaisuudet helpottavat tilan tietomäärän hallintaa

Ohjelmisto on helpottanut tilan pyörittämiseen kuuluvan tietomäärän hallintaa. – Meillä on käytössä useita Minun Maatilani -ohjelmiston ominaisuuksia, kuten Maidontuotanto, Tilasiemennys ja Muokattavat raportit, Vuorela luettelee. Vuorelan mukaan Muokattavat raportit mahdollistaa monien eri tietojen valvomisen sekä kontrolloinnin paljon aiempaa paremmin. Tämä mahdollistaa erilaisten listauksien luomisen kätevästi.

– Sen avulla on helppo luoda erilaisia listauksia karjasta vaikkapa tuotettujen maitolitrojen, rodun tai iän mukaan, Vuorela mainitsee.

Tilalla käytetään paljon myös Tilasiemennys-ominaisuutta, jonka Vuorela kokee hyvin tärkeäksi ja tarpeelliseksi. Kaikkien siemennysten ilmoittamisen lisäksi Tilasiemennys mahdollistaa sen, että Vuorela pysyy karjan tilasta koko ajan kärryillä.

Tiedonsiirto tapahtuu taustalla automaattisesti

Tilan robottinavetta on valmistunut vuonna 2013 ja tilalla on yhteensä neljä Lely-lypsyrobottia. Lypsyrobotin ja Minun Maatilani nautaohjelmiston maidontuotanto-ominaisuuden välinen RoboLink-ohjelma mahdollistaa sen, että nautaohjelmisto ja robotti voivat niin ikään keskustella keskenään. – Tiedonsiirto tapahtuu automaattisesti siellä taustalla. Tuotosseurantatiedot on helppo lähettää sitä kautta ilman, että minun tarvitse itse ruveta keräämään tietoja mistään. Määritän vain sen päivän, kun määrätiedot lähetetään, Vuorela kiittelee.

Tarvittava tieto löytyy kätevästi vaikka puhelimella

Vuorela käyttää ohjelmistoa paljon puhelimella. Yhtenä ohjelmiston eduista hän pitääkin sitä, että ohjelmistoa voi käyttää miltä tahansa laitteelta mistä tahansa, missä on verkkoyhteys. Kaikki ajantasainen tieto kulkee koko ajan mukana. – Ohjelma myös muistuttaa asioista, jotka ovat päässeet unohtumaan. Tilalla on triljoona asiaa muistettavana, niin on todella hyvä, että ohjelmisto muistuttaa niistä fiksusti, Vuorela miettii.

Ajantasainen ja helppokäyttöinen kokonaisuus

Vuorela uskoo ohjelmiston kehittyvän tulevaisuudessa entisestään. Tilan pyörittämiseen kuuluu paljon paperitöitä, joita Minun Maatilani ja sen monipuoliset ominaisuudet ovat helpottaneet huomattavasti. – Olen saanut tukea erittäin hyvin, jos jotain kysyttävää on tullut. Myös parannusehdotuksiin on oltu myötämielisiä. Mtech todella kuuntelee tuottajia, kuten pitääkin. Miksi ei käyttäisi tällaista ohjelmaa? Vuorela naurahtaa.

Lue lisää Minun Maatilani -ohjelmiston käyttäjäkokemuksia