05.05.2018

Vierasesineitä lehmien rehussa voidaan vähentää multispektri­kamerakuvauksella

Roskia nurmikasvustossa voidaan havaita kuvauskopterin ja multispektrikameran yhdistelmällä, selviää ratkaisusta, joka valittiin voittajaksi Mtech Digital Solutionsin Oy:n (Mtech) vuoden 2018 Biotalouden innovaatiopalkintokilpailussa. Kilpailussa etsittiin innovaatioita, joilla voidaan vähentää vierasesineiden joutumista nautojen rehuun.

Voittajaehdotuksen laati maatalous- ja metsätieteiden ylioppilas Juho Kotala. Kotalan ehdotuksessa kuvaillaan, että tölkkejä voidaan havaita pellolta, kunhan kuvauslennot kuvauskopterilla ja multispektrikameralla tehdään matalalla, 5-15 metrin korkeudella, ja tölkit ovat kasvuston pinnalla.

Kotala käytti kuvauskopteria kerätessään graduaineistoaan, ja huomasi, että tölkit erottuvat kuvissa. Kilpailua varten hän teki koekuvauslentoja Viikin pelloilla. ”Laitteiden hinnan puolesta tämä sopisi tilakäyttöön. Lentoja pitäisi tehdä usein, ensimmäinen heti lumen sulettua, jolloin näkisi samalla täydennyskylvötarpeen ja talvituhot”, Kotala sanoo.

Kilpailuun osallistui myös toinen ehdotus, jossa ehdotettiin kuvauskopterin käyttöä tölkkien havaitsemiseen. Sen laatija, Petteri Nevavuori, sijoittui kilpailussa toiseksi, ja tienasi kolmasosan 3 000 euron palkintosummasta. Juho Kotala palkitaan loppusummalla, 2 000 eurolla.

”Tölkkiongelman ratkaisemiseksi tarvitaan valistusta, mutta myös teknologialla on roolinsa. Tarvitsemme ennakkoluulotonta ajattelua, että löydämme ratkaisuja. Palkitut ideat edustavat sitä. Toivon, että palkinto saa ihmisiä ja myös alan toimijoita osaltaan miettimään asiaa”, Mtechin toimitusjohtaja Christian Jurvanen sanoo.

Kilpailun voittaja julkistetaan lauantaina 5.5.2018 noin klo 12 Viikin koetilalla lehmien laitumellelasku –tapahtuman yhteydessä.

Lisätietoja:

Juho Kotala
puh. 050 336 6113
juho.kotala@helsinki.fi

Christian Jurvanen
Toimitusjohtaja, Mtech Digital Solutions Oy
puh. 050 330 2604
christian.jurvanen@www.mtech.fi