30.01.2018

Mtech käy taistoon rehujen vierasesineitä vastaan uudella Biotalouden Innovaatiopalkinnolla

Vierasesineet nautojen rehuissa on vakava ongelma, jonka laajuuteen on herätty vasta aivan viime vuosina. Mtech Digital Solutions Oy:n perustamalla Biotalouden Innovaatiopalkinnolla etsitään tänä vuonna innovaatioita, joilla vähennetään vierasesineiden päätymistä nautojen rehuun.

Jämsäläinen Päivölän tilan isäntä Jani Kivilahti uskoo, että rehuihin päätyvät tölkit ja muut vierasesineet ovat paljon suurempi ongelma kuin mitä moni osaa ajatella. Hänellä on ongelmasta myös omakohtaista kokemusta.

”Kyllä meilläkin on viisi tai kuusi lehmää menehtynyt vuosien varrella tölkkeihin. Ei niitä halua kaikkia välttämättä edes muistaa.”

Tölkit silppuuntuvat rehun teon yhteydessä

Rehun vierasesineongelma vaihtelee alueittain. Haastavimmassa asemassa ovat tilat, joilla peltoa on teiden vierellä. Teiden varsille heitetyt tölkit kulkeutuvat helposti pelloille, jossa ne silppuuntuvat rehun teon yhteydessä ja päätyvät nautojen rehuun.

Ongelma ei ole jatkuvasti läsnä riskiryhmään kuuluvillakaan lypsytiloilla. Mutta kun ongelma nousee esiin, seuraukset ovat radikaalit. Tölkit ja muut vierasesineet, kuten lasinsirut ja muovi, aiheuttavat naudoille vakavia sisäisiä vammoja ja muita terveysongelmia.

”Ei niitä joka päivä, eikä joka viikko tai kuukausikaan löydy, mutta vuosittain kuitenkin. Jokainen kerta on liikaa”, Kivilahti sanoo.

Kivilahden kahdesta lehmästä löytyi teurastusvaiheessa tölkinpalasia, kun hän oli informoinut teurastajia tutkimaan ruhon normaalia tarkemmin. Ainakin kolme lehmää on kuollut tai jouduttu lopettamaan tilalla.

Kuolinsyytä ei aina pystytä varmuudella diagnosoimaan. Kivilahden mukaan rehussa on kuitenkin välillä näkynyt paljain silminkin tölkinpalasia. Kaikkien lehmien oireet ovat olleet myös samankaltaisia: syömättömyyttä, ruumiinlämmön laskua, valkoisia limakalvoja ja selkä köyryssä seisomista.

”Niistä näkee, että niihin sattuu ja tuotos luonnollisesti romahtaa tai loppuu”, Kivilahti toteaa.

Osalla lehmistä ongelmat alkavat vasta tiineydessä

Tavatonta ei ole sekään, että metallinpala koteloituu lehmän elimistöön eikä aiheuta isompia ongelmia ennen kuin vasta tiineydessä. Kivilahden Janette-lehmä oli oireillut yli vuoden, mutta vasta tiineys koitui sen kohtaloksi.

”Tiineyden aikana vasikka alkoi painaa koteloitunutta metallinpalaa. Lopulta molemmat kuolivat – lehmä sekä vasikka.”

Suurin ongelma ovat Kivilahden mukaan ulkomailta tuodut pantittomat tölkit. Pantillisiakaan tölkkejä ei voi kuitenkaan sivuuttaa, sillä niitäkin on löytynyt Päivölän tilan ruokintapöydältä.

Mtechillä uusi Biotalouden Innovaatiopalkinto

Biotalouden digitaalisia ratkaisuja tarjoavalle Mtech Digital Solutions Oy:lle ongelma on tuttu. Mtechin kesällä 2017 tekemän kyselyn perusteella suuri joukko nautoja kuolee tai sairastuu Suomessa luontoon heitettyjen juomatölkkien vuoksi.

Nyt Mtech on lähtenyt mukaan taistoon rehun vierasesineitä sekä roskaantumista vastaan.

Yritys on perustanut Biotalouden Innovaatiopalkinnon, jonka haku on tarkoitus järjestää joka vuosi. Tänä vuonna teemana ovat vierasesineet rehussa.

Olisiko sinulla idea rehujen vierasesineongelmaan?

Tämän vuoden Biotalouden Innovaatiopalkinnolla etsitään innovaatioita, joilla vähennetään tai estetään vierasesineiden päätyminen nautojen rehuun. Rehujen vierasesineongelman ohella Mtech haluaa lisätä tietoutta roskaamisen luonnolle ja eläimille aiheuttamista ongelmista.

Biotalouden Innovaatiopalkinto on avoin kaikille ja sitä voi hakea yksittäinen henkilö tai ryhmä. Palkinnon suuruus on tänä vuonna 3 000 euroa.

Palkinnon hakuaika on jo alkanut ja päättyy 1. maaliskuuta 2018. Palkintoehdotukset pyydetään lähettämään digitaalisessa muodossa. Tarkemmat kilpailun säännöt ja osallistumislinkki löytyvät osoitteesta http://blogi.www.mtech.fi/biotalouden-innovaatiopalkinto.

Palkinnon saaja tai saajat julkistetaan keväällä 2018 – samana päivänä, kun Viikin tutkimustilan naudat kirmaavat kesälaitumelle.