15.04.2021

Lypsykarjan mobiilisovellus vie suomalaista osaamista maailmalle

Tuomme tänään markkinoille SimplyCow-mobiilisovelluksen. Se on helppokäyttöinen sovellus, joka toimii itsenäisenä työkaluna karjan tilanteen seuraamiseen ja eläimiin liittyvien merkintöjen tekemiseen ilman taustalla olevaa laajempaa ohjelmistoa. Se palvelee sekä tuottajaa että hallinnon, neuvonnan ja elintarviketeollisuuden organisaatioita.

SimplyCow on alku eläinjalostukselle, maidontuotannon kehittämiselle sekä eläinten terveyden ja eläimistä saatavien tuotteiden alkuperän seurannalle kehittyvissä karjatalousmaissa.

Kehittyneissä maatalousmaissa sovellus on kätevä navetassa tai laitumella käytettävä työkalu, jolla karjaan liittyvät tapahtumat voi merkitä saman tien. Tiedot siirtyvät maitotilan toiminnanohjausjärjestelmään, jossa tehdään laajemmat havainnot ja analysointi karjasta. Suomessa tällainen ohjelmisto on Mtechin toteuttama Minun Maatilani -ohjelmisto, jota käyttää suurin osa suomalaisista nautatiloista.

Jos maassa on eläintietojärjestelmä, täysin pilvipohjainen SimplyCow voidaan yhdistää siihen rajapinnalla. Jos sellaista ei ole, Mtech voi toteuttaa sen laajalla maatalousohjelmistojen kehittäjän kokemuksellaan.

”SimplyCow’n kehittäminen on luonnollista jatkumoa karjatilojen rutiineja helpottavien mobiilisovellusten sarjassamme. Suomessa käytetään eläinten hoitojen ja lääkitysten merkitsemiseen NasevaHealthAppia ja Pohjoismaissa eläinten rakennearvostelun sovellusta Nordic Classificationia. SimplyCow’ssa on kuitenkin kiinnostava ulottuvuus: se tuo aivan uusia mahdollisuuksia maihin, joissa eläinten rekisteröinti ja maatalouden digitalisaatio eivät ole vielä kovin pitkällä. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota näille maille helpon alun tällä saralla”, sanoo Mtechin toimitusjohtaja Christian Jurvanen.

SimplyCow’n suurimmat hyödyt maidontuottajalle ovat eläintapahtumien tallennus, tehtävälistojen laadinta ja mahdollisuus seurata tuotantoa. Se, että tieto on saatavilla yhdessä paikassa, helpottaa työtä.

Tehtävälistoilla tuottaja voi aikatauluttaa toistuvia rutiineja, kuten rokotuksia tai loishäätöjä. Tuotantotietojen tallennustoiminnolla tallennetaan maitomäärät ja niihin liittyvät maitonäytetiedot. Tallentamalla siemennys- ja astutustiedot tuottaja pysyy selvillä karjansa eläinten perimästä.

SimplyCow’ta voi käyttää myös verkkoyhteyden ulottumattomissa. Tiedot tallentuvat pilvessä olevaan tietokantaan, kun laite on taas yhteydessä internetiin.