09.04.2021

Kehitämme revontulien havaitsemista helpottavaa sovellusta

Yhteistyö Sodankylän geofysiikan observatorion kanssa tuo tutkimustiedon revontulista matkapuhelimeesi.

Revontulien näkeminen houkuttelee matkailijoita ja paikallisia asukkaita Lapissa. Sen lisäksi ne ovat merkki muutoksista avaruussäässä, mikä kiinnostaa tutkijoita. Mtech ja Sodankylän geofysiikan observatorio (SGO) kehittävät molempien käyttäjäryhmien tarpeisiin sovellusta, joka tuo tietoa revontulista mobiililaitteeseen.

Sovelluksen tarkoitus on ensimmäisessä versiossaan helpottaa revontulien havaitsemista ja auttaa löytämään alueet, joilla revontulia näkyy. Tämä palvelee matkailijoita ja paikallisia asukkaita. Tutkijoita taas hyödyttää ominaisuus, joka kertoo revontuliovaalialueen. Se on alue, jolla näkyy revontulia ja esiintyy myös muita avaruussäähäiriöitä.

Sovelluksella tietoa revontulista myös tutkijoille

Sovelluksen jatkokehityksessä mukaan tuodaan ominaisuuksia, joilla tutkimustietoa tarjotaan entistä enemmän ja kansantajuisemmin ihmisille. Tutkijoille kerrotaan laajemmin vallitsevasta avaruussäätilanteesta. Tiede tuodaan käden ulottuville yksinkertaisella mobiilisovelluksella.

Sovelluksella on tarkoitus myös kerätä havaintoja revontulista tutkijoiden käyttöön. Se on jatkossa myös kevyt työväline tutkijoille, sillä sen avulla voi seurata avaruussään muutoksia helposti tarkkailematta yksittäisiä mittaustuloksia.

”On ihanaa tehdä yhteistyötä paikallisten pienten ja keskisuurten yritysten kanssa”, SGO:n johtaja Eija Tanskanen kuvailee kehitystyötä Mtechin Rovaniemen toimipisteen kanssa. Hän kertoo, että kansainvälisessä kehityksessä on nähtävissä suunta, jossa tutkimuslaitokset keskittyvät tutkimukseen, mutta yritykset hoitavat siihen liittyvän tuote- ja sovelluskehitystyön. Revontulisovelluksen kehitystyö Mtechin kanssa on osa tätä trendiä.

”On arvokasta, että tämä kehitys on saatu käyntiin”, Tanskanen sanoo. ”Tämä on hyvää oppia opiskelijoillemme ja Mtechin työntekijöille”, hän lisää.

Arktisen ympäristön pitkäjänteistä seurantaa

Sodankylän geofysiikan observatorio on perustettu vuonna 1913. Nykyään se on osa Oulun yliopistoa. ”Observatorion idea on seurata lähiympäristöä pitkäjänteisesti niin, että siinä voidaan nähdä muutoksia”, Tanskanen selittää. Pitkäjänteisyys tarkoittaa esimerkiksi vuosikymmenien ja satojen vuosien mittausjaksoa. SGO:n mittausten perusteella voidaan kertoa, miten arktinen ilmakehä ja geoympäristö muuttuvat.

Arkisia asioita, joihin SGO:n mittaukset liittyvät, ovat esimerkiksi alueiden riskikartoitukset. Aurinkomyrskyn saapuessa aurinkopaneelit on käännettävä toiseen suuntaan, jotteivat ne vioitu. Lentoreittejä muutetaan napa-alueilla voimakkaan aurinkosäteilyn kausina.

Mtechin ja SGO:n yhteistyönä kehitettävä sovellus on osa Suomen Akatemian rahoittamia SOLSTICE ja E2S-industry -hankkeita.