12.02.2024

Katariina Vaaramaa – asiakkaan tarpeet perin pohjin ymmärtävä suunnittelija

Miten päädyit Mtechille?

Reittini Mtechille alkoi Helsingin yliopistosta, jossa opiskelin kotieläinjalostusta. Olin ensin töissä muutamissa projekteissa Faballa, joka on Mtechin asiakas ja omistaja, ja jonka toimitilat ovat samassa rakennuksessa. En siis hypännyt täysin tuntemattomaan, kun hain suunnittelijan paikkaa Mtechiltä. Olin onnekas ja sain paikan, ja olenkin työskennellyt Mtechillä nyt jo yli 10 vuotta.

Mitä teet työksesi?

Työskentelen suunnittelijana, mikä on Mtechillä melko monipuolinen toimenkuva. Kuten nimike kertoo, suunnittelen ohjelmistoja. Se tarkoittaa tiivistä yhteistyötä asiakkaidemme kanssa vaatimusten ja suunnittelun ehdotusten parissa. Toisaalta teen tiiviisti töitä kehittäjiemme kanssa ohjelmoinnin ja testauksen aikana.

Työskentelen sekä suomalaisten että ulkomaisten asiakkaidemme kanssa pääosin kotieläinjalostukseen, keinosiemennykseen ja genetiikkaan liittyvissä asioissa. Mielestäni maatalouden ja kotieläinjalostuksen tuntemus on työssäni välttämätöntä, jotta voin olla varma, että ratkaisumme täyttävät asiakkaidemme tarpeet.

Millainen on tavanomainen työpäiväsi?

Suunnittelijat tekevät Mtechillä tiiviisti töitä asiakkaiden ja kehittäjien kanssa. Tavallisena työpäivänä keskustelen ratkaisuista, vaatimuksista ja määrittelyistä monien kanssa, tällä hetkellä enimmäkseen etäyhteydellä.

Itsenäisempi osa työtä ovat visuaalisten suunnitelmien ja Mockup-kuvien tekeminen sekä kirjallisten määrittelyjen kirjoittaminen asiakkaiden ja tiimin jäsenten käyttöön. Työpäiviini kuuluu myös käytössä olevien tuotteiden ja palveluiden ongelmien ratkaisua ja käyttäjien auttamista.

Mikä työssäsi on innostavinta?

Tapaukset, joissa pystymme rakentamaan hyvän, yksinkertaisen ratkaisun asiakkaan ongelmaan, ovat erityisen mukavia. Työni Mtechillä on hyvä yhdistelmä itsenäistä työtä ja tiimityötä. Hankalan ongelman ratkaiseminen yhteistyönä on joskus jopa hienompaa kuin sen tekeminen yksin.
Työskentely Mtechillä pitää minut ajan tasalla kotielänjalostuksen kehityksessä. On myös piristävää oppia uutta esimerkiksi hiilijalanjälkilaskennasta.

Mikä on mukavin muistosi Mtechiltä?

Mukavimmat muistoni liittyvät projekteihin, joissa molemmat osapuolet ovat olleet tyytyväisiä kehitystyöhön ja lopputulokseen. Minua ilahduttaa kuulla, että ratkaisu on helpottanut käyttäjien työtä tai säästää aikaa, erityisesti kun käyttäjäkokemus miellyttää käyttäjää. Arvostan itse yksinkertaisia ja selkeitä ratkaisuja, joten on erityisen ilahduttavaa, kun onnistumme luomaan jotain, jota on helppo käyttää, mutta joka kuitenkin sopii hyvin asiakkaidemme monimutkaiseen liiketoimintaympäristöön.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Minulla on kolme whippetiä, joilla on enemmän vauhtia kuin järkeä. Ne pitävät minut kiireisinä. Rakastamme luonnossa kulkemista ja vaeltamista vuodenajasta riippumatta. Sen lisäksi harrastamme aktiivisesti maasto- ja ratajuoksua. Minut löytää kilpailukaudella yleensä joko kilpailutoimistosta, kilpailijoiden joukosta tai vähintään yleisöstä.