22.11.2023

Reittioptimointi Faballe

Faba osk on valtakunnallinen palveluyritys, jonka ydintoimintaa on karjan tuottavuuden parantaminen. Palveluvalikoima kattaa karjan lisääntymisen, jalostamisen ja terveyden parantamisen sekä näitä tukevan tarvike- ja eläinkaupan. Faballe kehitetty reittioptimointi toteutettiin Mtech:n kanssa edelläkävijöinä ja sen elinkaari on ollut erittäin pitkä. Faban palvelupäällikkö Aimo Manelius on ollut mukana reittioptimointiohjelman kehittämisessä alusta asti 1980–1990 luvun vaihteesta.

“Reittioptimoinnin kehittämiselle oli suuri tarve. Päivystyspisteitä ja tilauksia oli paljon, työ oli kokonaan ihmistyön varassa ja reittien optimoinnissa oli kova työ. Optimoinnin kautta tuli mahdolliseksi osuuskuntien fuusiot ja reittien laajentaminen yli entisten osuuskuntarajojen”, Manelius muistelee.

Mtech on ollut edelläkävijä reittioptimoinnissa kehitettyään ja ylläpidettyään Faban seminolgien reittioptimointia yli 15 vuoden ajan.

Faba käyttää reittioptimointiohjelmaa 360 päivää vuodessa noin 80–120 työntekijänsä reittisuunnitteluun. Seminologit vierailevat päivittäin 700–1200 nautatilalla, joten aikataulu siemennettävien eläinten osalta on tiukka. Reittioptimointi kattaa koko suomen pinta-alan.

Lukuisia integraatioita

Faban reittioptimoinnissa on lukuisia integraatioita eläin- ja tilarekistereihin, tilaustenkäsittelyyn, jalostussuunnittelutyökaluihin, työlistoihin ja karttapalveluihin.

Tällainen tiedolla johtaminen on tehokas työväline yrityksen johtamiseen tehokkaasti ja ennakoivasti.

Säästöjä ympäristölle ja yritykselle

”Reittioptimoinnin avulla oli mahdollista kasvattaa tilausten määriä ja samalla vähentää palvelupisteiden määrää tilausten tekemiseen. Kun reittioptimointiohjelma kehitettiin, siinä oli mahdollista huomioida yksittäisten seminologien reitit tietyille tiloille. Tällä pystyttiin esimerkiksi estämään eläintautien leviämistä. Työntekijöiden tasa-arvoinen kohtelu varmistui, kun työpäivien pituus ja ajomatkat tulivat tasapuolisemmiksi. Suomessa tilat sijaitsevat hajanaisesti ja meillä on paljon järviä, joten reittioptimoinnilla voidaan saavuttaa merkittäviä taloudellisia säästöjä”, Manelius kertoo.

Nykypäivänä lyhyemmät reitit sen myötä pienempi polttoaineenkulutus alentaa yrityksen kuluja ja vähentää päästöjä.

Faballe reittioptimoinnin ansiosta kertyvät säästöt ovat merkittäviä sekä palkoissa että polttoainekuluissa.

Parempaa asiakaspalvelua

Manelius kertoo, että myös asiakaspalvelu on parantunut reittioptimoinnin ja sen integraatioiden ansiosta: ”Asiakkaiden toiveet voidaan ottaa huomioon reittioptimointiohjelmassa. Lisäksi seminologien työ sujuu helpommin, kun tilan ja eläinten tiedot, mahdolliset sonnisuositukset, aikaisemmat siemennykset, siemennysajankohdat sekä terveystiedot löytyvät ohjelmasta. Tämä on ollut mahdollista reittioptimoinnin ja sen lukuisten integraatioiden, kuten WinSemin integroiminen tilaustenhallintaan”.

Myös asiakkaiden parempi palveleminen on mahdollista reittioptimoinnin ansiosta, kun eläintenpitäjiä voidaan tiedottaa seminologin tuloajasta asiakkaan toivoman ilmoitusväylän kautta.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin selvitämme, millaisia digitaalisia palveluja voimme räätälöidä yrityksesi tarpeisiin.