07.08.2023

Teemu Pulliainen, järjestelmäasiantuntija

Miten ja milloin päädyit Mtechille?

Opiskeluaikoina keväällä 2007 olin vielä vailla kesäpuuhaa. Ihan perinteisestä työpaikkailmoituksesta se ajatus sitten lähti. Kesän vietin lähinnä IT-tukihommissa, seuraavana talvena palasin tekemään lopputyötä ja jäin sille tielleni. Tuli se lopputyökin kuitenkin valmiiksi.

Millainen urasi Mtechillä on ollut tähän asti?

Keväällä 2008 opiskeluista selvittyäni jatkoin saman tien asiantuntijahommissa. Alkujaan työsopimukseen taisi olla kovin täsmällisesti määritettynä ”tietoliikenneasiantuntijan”, ”Citrix-asiantuntijan” ja ”IT-tuen” roolit senhetkisten tarpeiden ja oman osaamisen pohjalta. Erehdyin kuitenkin takertumaan vähän joka asiaan, mikä taisi olla pienehkössä tiimissä työnantajankin näkökulmasta ihan toivottava suunta. Nopeasti tosiasiallinen toimenkuva laajeni kattamaan kaikenlaiset IT-infrastruktuuria liippaavat asiat.

Pian huomasin olevani paitsi tekemisissä teknisten verkko- ja palvelinkuvioiden kanssa, myös mukana erilaisissa integraatioissa ja yhteistyökuvioissa, huolehtimassa tietoturvasta ja suunnittelemassa tulevaa. Myöhemmin työssä painottui enemmän kokonaisuuksien suunnittelu sekä kehittäminen ja kokonaisvastuu isommista toteutuksista, unohtamatta konsultointia niin talon sisäisesti kuin asiakkaidenkin suuntaan. Päivystysrinkiin osallistuminen alusta saakka on tuonut työhön ihan omanlaisensa mausteen.

Mikään ei ole niin virkistävää kuin iloinen ja varsin kovaääninen päivystyspuhelimen piipitys sunnuntaiaamuyöstä, vallankin kun pian havaitsee sen koskevan itselle täysin tuntematonta toteutusta.

Mikä on muuttunut tänä aikana?

Yritys on muuttunut modernimpaan ja myös kansainvälisempään suuntaan. Samalla on toki kasvettu ja muututtu yhteisömäisestä pikkuyrityksestä enemmän tavanomaista yritystä muistuttavaksi kokonaisuudeksi. Asiakaskunta on laajentunut ja työn sidonnaisuus paikkaan ja aikaan vähentynyt.
Kuvaavasta esimerkistä kulttuurimuutoksessa käy suhtautuminen etätyöhön. Se oli pitkään poikkeus, mutta vakiintui lopulta jotain vuosia sitten varsin nopeassa tahdissa täysin tavanomaiseksi työnteon tavaksi.

Mikä on parasta Mtechillä?

Parasta on varmasti tietynlainen vapaus ja joustavuus. Työt on saanut tehdä perustellusti parhaaksi katsomallaan tavalla ylhäältä sanellun mallin sijaan. Joustavuudesta esimerkkinä mainittakoon taannoiseen jatkokoulutukseen liittyvät tarpeet. Asia hoidettiin käytännössä yhdellä sähköpostilla, vaikka vaikutus työajan käyttöön oli välillä melko merkittäväkin. Työajoissa on niin ikään aina löytynyt joustoa puoleen ja toiseen.

Työtehtävien vaihtelevuus on myös ollut tärkeä tekijä viihtyvyyden suhteen: joskus päivä kuluu laajan verkkoympäristömuutoksen suunnittelun parissa, joskus taas hyppien viidentoista pienen muutoksen tai vianselvityksen lomassa, ajoittain sitten taas asiakaspalaverissa ja seuraavaksi ehkä skriptiautomaation kimpussa. Vuosia sitten taisin hiukan hämmästellä useiden kollegojen epätavanomaisen pitkiä työuria saman työnantajan palveluksessa. Kun tuosta jutun alusta nyt katsoo omaa aloitusajankohtaa, ei taida olla enää varaa hämmästellä. Jotain yrityksessä on pakostakin tehty oikein.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

”En ymmärtänyt kysymystä”, toteaa päiväkoti-ikäisten vanhempi. Muksujen kanssa telmiessä menee toki leijonanosa ajasta ja omakotitalossa riittää puuhasteltavaa omiksi tarpeiksi, parhaillaankin varaston pystytyksen merkeissä. Liikkumista eri muodoissa pyrin harrastamaan jonkin verran ja aina joskus toteuttamaan jonkin tekniikkaa liippaavan harrasteprojektinkin.