Miten ja milloin päädyit Mtechille?
Tulin Mtechille neljän kuukauden harjoitteluun huhtikuussa 2002. Opiskelin silloin Teknillisessä korkeakoulussa, joka on nykyään nimeltään Aalto-yliopisto. Harjoittelu sujui hyvin, ja sitä seurasivat osa-aikatyö ja kesätyö. Sain enemmän vastuuta, ja aikanaan yhtiö kannusti minua tekemään lopputyöni talossa. Keskityin lopputyössäni jalostusasiantuntijoiden käyttämän sikojen jalostusarvioinnin ohjelman käyttäjäystävällisyyteen, käytettävyyteen ja teknisiin ratkaisuihin. Jatkoin kokoaikaisessa työsuhteessa pääohjelmoijana valmistuttuani vuonna 2004. Sikojen lisäksi perehdyin myös nautoihin. Aikanaan sain vastuun nautojen ja sikojen jalostusohjelmistosta, jota käytti silloin Suomen Kotieläinjalostusosuuskunta eli SKJO. Faba osuuskunta jatkaa nautojen jalostusta nykyään.
Minut ylennettiin ohjelmointipäälliköksi vuonna 2006. Meillä oli silloin tusinan verran kehittäjiä.
Ohjelmointipäällikön paikka oli näköalapaikka käytännössä kaikkeen mitä yhtiössä tehtiin ja tehdään edelleen, tuotosseurannasta omaan tuotekehitykseemme.
Toimimme vahvasti vesiputousmallin mukaan: meillä oli erilliset tiimit suunnitteluun, kehittämiseen ja testaukseen.
Nykyinen toimitusjohtajamme Christian perusti vuonna 2009 markkinointiosaston, ja seurasin hänen jalanjälkiään ohjelmistokehitysosaston johtajaksi. Yhtiö oli alkanut kasvaa ja kehittyä kohti modernia ohjelmistokehitystä. Perinteinen vesiputousmallin mukainen organisaatio muuttui tiimipohjaiseksi. Osastollamme työskenteli silloin noin 60 henkilöä, mikä oli yli puolet yhtiön henkilöstöstä.
Vuonna 2014 teimme merkittävän organisaatiomuutoksen. Monet toiminnoistamme linjattiin enemmän sen mukaan, mille asiakkaalle työtä tehdään. Minut nimitettiin niihin aikoihin teknologiajohtajaksi. Vastasin ohjelmistoarkkitehtuurista, projektinjohtamisen käytännöistä, laitteistoratkaisuista ja konesalista. Noina vuosina otin isomman roolin asiakkaiden kanssa, ja olen ollut yhtiön varatoimitusjohtaja vuodesta 2017 asti.
Mitä teet Mtechillä?
Vastaan Mtechin asiakasomistajista, jotka ovat liikevaihtonäkökulmasta suurimmat asiakkuutemme. Tämä on monipuolista työtä, jota saa tehdä Faba Osk:n ja ProAgrian mahtavien ihmisten ja ydinosaamistamme lähellä olevien yritysten kanssa. Koen, että autamme omistajiemme digitalisaatiota ja ohjelmistokehitystä eteenpäin. Lisättäköön, että se edustaa alan tämänhetkistä huipputeknologiaa.Jos sinulla on sellainen mielikuva, että maatalouden digitalisaatio on puutteellista tai hidasta, ainakaan meidän omistajiemme kohdalla se ei pidä paikkaansa.
Henkilökohtaisesti ajattelen, että on osa luonnettani, että minun on tehtävä se mitä pitää, jotta liiketoiminta pyörii ja asiakkaat pysyvät tyytyväisinä.
Organisaation näkökulmasta roolini yrityksessä on yhdistelmä hallintoa ja ongelmanratkaisua kuorrutettuna uuden luomisella ja kokonaisvaltaisella kehittämisellä. Kokouksiin osallistuminen, tiimien ja asiakkaiden konsultointi ja vastuualueisiini liittyvät tehtävät ovat päivittäistä työtäni. Päätösten lisäksi pidän myös asioiden tekemisestä, ja muistan lähivuosilta jopa tapauksen, jossa toimin puhelinkeskuksenamme lyhyen aikaa. Se oli hyvin opettavainen kokemus. Roolini on aktiivinen. Keskityn pyörittämään yritystä menestyksekkäästi parantamalla sen kilpailukykyä. Henkilökohtaisesti opettelen tekemään sitä paremmin asiakkaidemme ja yrityksemme hyödyksi.
Millainen tavallinen työpäiväsi on?
Yritän pitää työpäiväni “normaaleina”, ja joskus se onnistuukin. Minulla on paha tapa tarkastaa sähköpostini ja lukea viestejä pikaviestipalvelu Slackistä iltaisin ja viikonloppuisin, mutta yritän pitää työn ja vapaa-ajan tasapainossa. Työskentely Mtechillä on hauskaa, mutta joskus asiat saattavat myös kasaantua. Minulla on yleensä monia kokouksia päivän aikana, mutta yritän varata aikaa myös kehittämiseen – sekä yhtiön että henkilökohtaiseen kehittämiseen. Minulla on pitkä historia ja osaamista monista asioista, ja siksi tuntuu, että pystyn auttamaan ihmisiä oikeaan suuntaan, vaikka ajallisesti apuni on rajallista. Uutena asiana olen opetellut hallitusjäsenen roolia, tässä tapauksessa tytäryhtiömme Nevison hallituksessa.
Mikä saa sinut innostumaan töissä?
Matkani Mtechissä on ollut aika merkillinen. Aloitin harjoittelijana ja olen päätynyt varatoimitusjohtajaksi.
Tulen edelleen hiukan nostalgiseksi kun muistelen ensimmäistä työpistettäni varauloskäynnin vieressä.
Olen aina ollut vaikuttunut Mtechin työntekijöiden erinomaisesta asenteesta. Ehkä se on syy siihen, että olen edelleen täällä. Kaikkien näiden vuosien jälkeen täällä on edelleen uusia asioita nähtävänä, uusia ongelmia ratkaistavana ja asiakkaita autettavana. Pidän sitä kutkuttavimpana.
Mikä on mukavin muistosi Mtechiltä?
Yleensä silloin tuntuu parhaalta, kun saa projektin menestyksekkääseen päätökseen. Yksi monista on eräs eläinjalostusohjelmaprojekti, jossa olin projektipäällikkönä. Se on miellyttävin muistoni saavutuksiin liittyen. Projektia kritisoivat kaikki mahdolliset ihmiset. Silti, sen lisäksi että tiimimme vei projektin loppuun pysyen aikataulussa ja budjetissa, saimme myös numerot 100/100 asiakastyytyväisyydestä. Olemme parhaimmillamme, kun onnistumme noin, ja uskon, että se saa meidät tekemään töitä jatkossakin.
Olen myös hyvilläni yhtiön luonnollisesta kasvusta. Haaveilen silti, että yhtiö voi kasvaa vielä merkittävämmin kansainvälisesti.
Haluan nähdä tämän yrityksen tulevan kansainvälisemmäksi ja rehellisesti sanoen uskon, että pystymme siihen.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Minulla on kaksi mahtavaa tytärtä ja omakotitalo Porvoossa. Minulla ei ole ongelmia liian vapaa-ajan kanssa. Tekemistä ja lasten kuljettamista harrastuksiin riittää. Käytän melko itsevarmasti vasaraa, niin itsevarmasti, että remontoimme taloamme olemattomalla tietämyksellä. Olemme myös rakentaneet varaston ja korjailleet monia juttuja vuoden 2006 muuttomme jälkeen. Lisäksi terassillamme on muutama melko jykevä käsin tehty penkki.