06.07.2020

Urkkija ei lomaile – huolehdi tietoturvasta lomallakin

Kesälomalla on lupa ottaa rennosti, mutta tietoturvaa ei pidä silti unohtaa. Työnantajan ja yrityksen tietoturvasta on helppo pitää huolta nikseillämme.

Se, että tietokone ja matkapuhelin ovat tallessa, tarkoittaa yleensä, että myös tiedot ovat tallessa. Kun lomalla lomaillaan, ei työläppäriä tarvita. Se on turvallisinta jättää loman alkaessa konttorille, jolloin työnantaja vastaa tilan lukituksista ja kulunvalvonnasta. Seuraavaksi paras vaihtoehto on säilyttää konetta kotona kaapissa tai laukussa, joka tapauksessa jossain poissa näkyviltä. Lomamatkoille työnantajan läppäriä ei kannata ottaa mukaan.

Kun tietokone jää kesälomalle, se kannattaa sammuttaa. Näin varmistetaan, että koneen kovalevy on lukittuna salauksen takana. Tietojen urkkija törmää salaukseen konetta avatessaan, eikä pääse sen tietoihin käsiksi. Tietoturvastaan huolehtivissa yrityksissä salaus asennetaan koneeseen ennen sen käyttöönottoa.

Työhön liittyvät mobiililaitteet ovat eri asia kuin tietokoneet. Niitä käytetään usein vapaa-ajallakin. Matkapuhelimen takana olevien tietojen turvallisuus varmistetaan sillä, että puhelimessa on pin-koodi, salasanakysely, sormenjälkitunnistus tai muu vastaava suojaus käytössä. Pääasia on, ettei tietoihin pääse käsiksi pelkkää virtanappia painamalla.

Jos loman aikana tulee tarve lukea työsähköposteja webmailista, se pitää tehdä luotetuilta laitteilta, ei esimerkiksi nettikahvilan tietokoneelta. Sen muistiin voi jäädä kirjautumistietoja, joita seuraava käyttäjä voi hyödyntää. Tietoturvallinen nyrkkisääntö on ottaa yrityksen järjestelmiin yhteys vain yrityksen tarjoamilla välineillä.

Pitkäkin kesäloma loppuu joskus. Töihin palaamista helpottaa, jos töihin liittyvät dokumentit ovat tallessa. Niitä ei kannata jättää talteen vain työkoneen kovalevylle, vaan verkkolevylle, pilvipalveluun, tai johonkin tiedostojenhallintajärjestelmään, kuten SharePointiin.