Toimialaosaamisen merkitys IT-hankkeissa

On toimialana sitten elintarvikkeiden valmistus, kasvinviljely, metsätalous, kuljetus tai mikä tahansa ala, on IT-projekteissa kumppanin osaaminen toimialueesta tärkeää. IT-toimittajan puutteellinen osaaminen on riski, joka vähintään hidastaa projektin etenemistä ja vaikeuttaa yhteistyötä. Kumppanin osaaminen toimialasta onkin yksi osa-alue, joka edesauttaa IT-hankkeen onnistumista. Mutta miten tämä käytännössä näkyy yhteistyössä toimittajan kanssa?

Et tarvitse rautalankoja toimialan tuntevan kumppanin kanssa

Yksi suurimmista hyödyistä työskennellessä toimialan tuntevan kumppanin kanssa on yhteistyön helppous. Esimerkiksi Mtechin maatalouden ja koko elintarvikeketjun tuntemus helpottaa asiakkaan elämää, kun toimialan perusasioita ei tarvitse selittää kumppanille erikseen. Asiakas voi luottaa, että kumppani ymmärtää esimerkiksi lihantuotannon perusteet aina alkutuotannosta kaupan hyllylle saakka, eikä aikaa tarvitse käyttää kumppanin ”kouluttamiseen”.

Toisaalta ei missään nimessä pidä tuudittautua oletuksiin siitä, että toimittaja tietää tismalleen millaisen lopputuotteen ja ratkaisun asiakas haluaa. Usein syy IT-hankkeiden epäonnistumiselle löytyykin siitä, ettei toimittaja ymmärrä asiakkaan todellisia tarpeita järjestelmälle. Tämä taas juontaa juurensa toimialatuntemukseen sekä siihen, ettei projektin alussa ole huolellisesti määritelty hankkeen tavoitteita ja vaatimuksia yhdessä.

Siksi IT-hankkeissa myös toimialan osaavan kumppanin kanssa projektin määrittelyvaihe on aina ehdottoman tärkeä. Asiakkaan tulee osallistua sekä projektin määrittelyyn että erityisesti ketterillä menetelmillä toimittaessa myös koko ohjelmistokehitykseen. Voit lukea ketterästä ohjelmistokehityksestä sekä osallistumisesta projektiin lisää aiemmasta blogiartikkelistamme!

Idearikkautta toimialaosaamisella

Toinen keskeinen hyöty työskenneltäessä toimialan tuntevan kumppanin kanssa on toimittajan kyky ideoiden tuottamiseen ja luovaan ajattelukykyyn. Esimerkiksi lihantuottajalle tärkeä tavoitearvo voisi olla, että lihakarja kasvaisi 2 kg päivässä. Kun toimialan tunteva kumppani tietää tällaisen yksityiskohdan, tiedetään myös mitä karjalle on syötettävä, jotta se saavuttaisi tavoitelukeman. Tätä tietoa on mahdollista hyödyntää esimerkiksi tilan järjestelmässä tuottaen lisäarvoa niin tilalliselle kuin koko ketjun eri osiin.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että toimialatuntemuksesta on runsaasti etua yhteistyössä – rautalangasta vääntämistä ei tarvita, vaan toimialan tunteva kumppani ymmärtää alan erikoispiirteet ja –vaatimukset. Lisäksi toimialatuntemus mahdollistaa uusien ideoiden ja innovaatioiden kehittämisen niin yhteistyössä kuin proaktiivisesti toimittajankin puolelta.

Haluatko lisätietoja?

Mikäli haluat kuulla tarkemmin meistä lisää, otathan rohkeasti yhteyttä!

Mtech tarjoaa innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja juuri sinun yrityksesi tarpeisiin. Toteutamme kaipaamasi ratkaisut moderneilla teknologioilla ja ketterillä menetelmillä.