Tietoturvapolitiikan noudattaminen minimoi etätyön riskit

Etätyö antaa mahdollisuuden säästää aikaa työmatkoista, tehdä keskittymistä vaativia töitä ilman toimiston hälinää ja saada vaihtelua tavallisiin työpäiviin. Huonojakin puolia on, jopa teknologiaan ja tietoturvaan liittyviä riskejä. Ne liittyvät kuitenkin enemmän työntekijöiden tai työnantajan ajattelemattomuuteen kuin työntekoympäristöön.

”Kotona on todennäköisempää, että työkoneeseen lykkää USB-tikun tai muun laitteen, joka siihen ei kuulu”, Mtechin teknologiajohtaja Tuomas Loponen antaa esimerkin. Tietokoneeseen saa liittää vain laitteita, jotka liittyvät töihin, hän tähdentää. Muut laitteet aiheuttavat tietoturvariskin.

Pilvipalvelujen käyttö voi kasvaa etätöiden teon myötä. Niihin liittyy tietoturvariski, jota työnantajan palvelimella olevissa tallennuskohteissa ei ole. Pilvipalveluita on helppo käyttää, mutta myös verkon hyökkääjien on helppo päästä niihin käsiksi, kun yrityksen sisäistä verkkoa ei ole ohitettavana.

”Pilvipalveluissa on oltava käytössä monivaiheinen tunnistautuminen”, Loponen sanoo. Tunnistautumistapoja on kolmea erilaista. Ensimmäinen on jotain mitä käyttäjä tietää, esimerkiksi salasana. Toinen on jotain, mitä käyttäjä omistaa, esimerkiksi kännykkä, johon voidaan lähettää tekstiviestikoodi. Kolmas on jotain, mitä vain käyttäjällä on, esimerkiksi sormenjälki tai kasvojen muoto. Monivaiheisessa tunnistuksessa näistä on käytössä useampi kuin yksi, vaikkapa käyttäjätunnus ja salasana sekä sormenjälkitunnistus.

Tietoturvariskit voidaan minimoida yrityksen tietoturvaohjeilla ja niiden noudattamisella niin toimistolla kuin kotonakin. ”Tärkeintä on, että yrityksellä on tietoturvapolitiikka, ja etätöissä olijat sitoutuvat noudattamaan sitä”, Loponen tiivistää.

Fyysinen turvallisuus on usein kotona heikompi kuin työpaikalla. Esimerkiksi murtosuojaukset ovat yleensä kodeissa huonommat kuin toimistoissa. Tietoturvan takaamiseksi on tärkeää lukita tietokone taukojen ajaksi ja sammuttaa se, kun ei käytä sitä. Jos kone varastetaan, tietoihin ei pääse käsiksi ilman kovalevyn suojauksen tunnusta ja kirjautumisen käyttäjätunnusta ja salasanaa. Koneen voi toki menettää varkaalle, mutta tiedot ovat tallessa.

”Jos asiantuntija ei pysty tekemään töitä muutamaan päivään, se on yleensä taloudellisesti isompi menetys kuin koneen arvo”, Loponen sanoo.

Verkkojen kuormittuessa kotiverkot saattavat pätkiä herkemmin kuin työpaikoilla, mikä on riski työn sujumisen kannalta. Etenkin nyt, kun monella etätyöpisteellä puuhaa pieniä lapsia, kasvaa mahdollisuus kaatuviin mehulaseihin tai muovailuvahaan näppäimistön koloissa. Näitä riskejä ei pystytä välttämään työnantajan ohjeistuksella.