19.03.2020

Teknologian kehitys mahdollistaa laajamittaiset etätyöt

Villasukat jalkaan, läppäri auki, nettiyhteys päälle ja hommiin. Monen suomalaisen työpäivä alkoi tänään tavallisesta poiketen, ja tilanne jatkunee viikkoja. Yritykset suosittavat etätöitä ja valtionhallinnossa ne, joiden työtehtävät sallivat, lähetettiin kotiin tekemään työnsä. Ei ole itsestään selvää, että näin voidaan toimia. Viisitoista vuotta sitten epidemia-aallon torjuminen olisi ollut paljon hankalampaa.

Merkittävä edellytys pikaiselle etätyökomennukselle on työasemien ja -laitteiden kehittyminen. Pöytäkonetta ja näyttöä olisi hankala heittää kassiin töistä lähtiessä. Kannettava, latausjohto ja kuulokkeet kulkevat mukana vaikka työmatkajuoksijan repussa tai pyöräilijän laukussa.

Miltei jokaisella työikäisellä on kotona käytettävissä nopea nettiyhteys. Se mahdollistaa yhteyden ottamisen työnantajan järjestelmiin ja tiedostojen lataamisen. 2000-luvun alun modeemiyhteydet olivat tällaiseen liian hitaita, ja nopeiden yhteyksien hankkimista rajoitti hinta. Tietoliikenneyhteyksien tarjonta, nopeus, luotettavuus ja saatavuus mahdollistavat tehokkaan työnteon muualla kuin työpaikalla.

Miltei kaikissa yrityksissä on nykyään käytössä vpn-yhteydet tai muu etätyöskentelyn mahdollistava ratkaisu, jolla pystyy ottamaan työpaikan ulkopuolelta salatun yhteyden yrityksen sisäiseen verkkoon. Järjestelmistä entistä suurempi osa on pilvipohjaisia, mikä mahdollistaa yrityksen tiedostojen käytön mistä vain verkkoyhteydellä. Esimerkiksi it-aloilla dokumenttien hallinta on usein pilvessä, samoin esimerkiksi henkilöstöhallinnon käyttämät sovellukset.

Mtechillä yksi esimerkki yllättävästäkin etätyömahdollisuudesta on järjestelmäpalveluissa. Palvelimet ovat etähallinnan alla, joten ylläpito ja konfigurointi pystytään hoitamaan myös talon ulkopuolelta. Yhteydet ja hallintarajapinnat ovat suojattuja. Niin kauan kuin laitteet eivät ole fyysisesti rikki, niitä ei tarvitse käsitellä paikan päällä.

Olemme nyt etätyömahdollisuuksien suhteen hyvässä tilanteessa. Mutta mitä olisi tapahtunut, jos koronavirusepidemiaa vastaava poikkeustilanne olisi syntynyt viisitoista vuotta sitten? ”Ainakaan julkisella sektorilla ei minun tietojeni mukaan olisi ollut mahdollisuutta määrätä laajamittaiseen etätyöhön, siellä kun nopeat tietoliikenneyhteydet ja mahdollisuus suojattuihin vpn-yhteyksiin ovat syntyneet hitaammin kuin yksityisellä sektorilla. Muutenkin korkeintaan isot yritykset, jotka olivat jo aikanaan panostaneet yhteyksiin, olisivat olleet sellaisia, joille etätyö olisi ollut teknisesti edes jotenkin mahdollista”, pohtii Mtechin teknologiajohtaja Tuomas Loponen.

Epävarmuus sen suhteen, olisivatko työntekijät voineet jatkaa töitään, olisi ollut vastaavassa tilanteessa viisitoista vuotta sitten huomattavasti nykyistä suurempi, Loponen sanoo.

”Mutta täytyy huomata, että iso osa nykyisistäkin töistä on sellaisia, ettei niitä voi hoitaa etänä”, Loponen korostaa.