Reittioptimointi – missä sitä voidaan hyödyntää?

Asiakkaiden luona kiertävä tietää, että vierailtavien kohteiden järjestyksellä on merkitystä. Apuun tuleekin nykyaikainen tekoäly ja reittioptimointijärjestelmät, jotka laskevat parhaat reitit ottaen huomioon ajomatkan ja -ajan lisäksi lukuisan määrän muita muuttujia. Yrityksessä, jossa optimoitavia reittejä ja pysähdyspaikkoja on paljon, on toimiva reittioptimointijärjestelmä aivan ehdoton.

Reittioptimoinnilla säästetään niin ajojärjestelijän kuin kuljettajankin aikaa. Kun ajettavat reitit lyhenevät, laskevat luonnollisesti myös polttoainekustannukset ja pidemmällä aikavälillä ajoneuvojen muut käyttökustannukset.

Reittioptimointia voi hyödyntää eri aloilla

Reittioptimointia voivat hyödyntää asiakkaalta toiselle kiertävät myyntiedustajat. Jokainen asiakas toki ilmoittaa aikaikkunat, jolloin he ovat tavoitettavissa, mutta järjestelmä osaa ottaa huomioon tällaisetkin asiat. Laskelmat voi tehdä itsenäisesti tien päällä.

Logistiikkayrityksissä, jätteenkeräyksessä ja tavarantoimituksessa ajojärjestelyä on tehty ihmisvoimin jo kauan, mutta teknologia on saatu onneksi avustamaan monimutkaista työtä. Kun kuljettajia, tavaran nouto- ja jakelupaikkoja on useita, on optimoinnissa usein liian monta liikkuvaa osaa harjaantuneenkin ihmisjärjen käsiteltäväksi.

Reittioptimointi on erityisen tärkeää silloin, kun kuljetettava tuote on helposti pilaantuvaa. Esimerkiksi elintarvikeketjun eri vaiheissa on suuri merkitys sekä tuotteen nouto- ja jakeluajankohdalla että matkalla vietettävällä ajalla. Kauppojen kotiinkuljetukset, valmiiden annosten jakelu (ravintoloiden tilaukset ja kotipalvelu) ja maidon nouto tiloilta kannattaa järjestää mahdollisimman tehokkaasti.

Reittioptimointi on ympäristöystävällistä

Kun ilmastoasiat ovat vahvasti pinnalla, ei sovi unohtaa reittioptimoinnin vaikutusta ympäristöön. Lyhyemmät reitit ja pienempi polttoaineentarve tietenkin laskevat kulujen lisäksi myös päästöjä.

Helposti pilaantuvien tuotteiden kuljetuksen nopeuttamisella pienennetään hävikkiä. Edellä viitattiinkin esimerkiksi elintarvikeketjuun, jonka jokaisen vaiheen optimoinnilla saadaan yksittäisen tuotteen reittiä pellolta kuluttajan pöytään lyhennettyä huomattavasti. Tällöin myös valmiin tuotteen säilyvyyttä voidaan parantaa.

Tekoäly ihmisen apuna

Reittioptimointijärjestelmän tekoäly laskee järkevimmät reitit suurellekin ajajamäärälle nopeammin, kuin paraskaan ajojärjestelijä. Järjestelmälle voidaan opettaa lain vaatimat kuljettajien tauot, erityyppisten asiakkaiden luona kuluva aika, matkan varrella olevat tietyöt, asiakkaan ilmoittamat aikataulut jne. Jos päivän aikana tapahtuu jotain poikkeuksellista, voidaan reitti laskea nopeasti uudelleen.

Kun järjestelmä on laskenut parhaan reitin, voi ajojärjestelijä tai kuljettaja antaa sille vielä lisätietoa asioista, joita se ei kenties osannut ottaa huomioon. Kone ei siis tässäkään asiassa korvaa ihmistä kokonaan, mutta helpottaa työtämme huomattavasti.

Mtech kehittää toimivat ohjelmistoratkaisut myös reittioptimoinnin tarpeisiin. Ota yhteyttä, niin selvitetään, mikä juuri teillä toimisi parhaiten!