30.10.2019

Mikä on pilvipalvelu?

Kun tieto on pilvessä, pääset käsiksi siihen miltä laitteelta vain. Mutta mikä pilvipalvelu oikeasti on?

Pilvipalvelu ei ole mitään hirveän korkealentoista, vaikka nimi voisi antaa niin ymmärtää. Käytännössä se on useiden tietokoneiden ja palvelinten verkosto. Kun jokin tieto on pilvessä, se ei varsinaisesti ole omalla koneellasi, vaan käytät sitä verkkoyhteyden kautta ulkopuoliselta palvelimelta, joka sijaitsee usein suuressa palvelinkeskuksessa. Tiedon fyysinen tallennuspaikka voi olla hajautettu monelle eri palvelimelle.

Organisaatioilla on nykyään hyvin harvoin omaa tai vuokrapalvelinta esim. toiminnanohjausjärjestelmän pyörittämiseen tai toimistossa käytettävien tiedostojen tallennukseen, vaan mieluummin ostetaan tilaa virtuaalipalvelimelta eli pilvestä. Pilvipalvelussa käytetystä tilasta maksetaan tarpeen mukaan, eli palvelimelle ei jää kallista hukkatilaa. Pilvipalvelimesta eivät myöskään lopu tehot kesken, kun käyttöön tulee piikki.

Mitä pilvipalvelu merkitsee juuri käyttäjälle?

Pilvipalveluun tallennetut tiedot ja tiedostot ovat käytettävissä millä vain laitteella, jolle kirjaudut tunnuksillasi. Jotkin tiedostomuodot toki vaativat avaamiseen erillisen ohjelman lataamisen, mutta esim. Microsoftin Office 365:n pilvessä olevat tiedostot voit avata aina selaimessa käytössäsi olevilla online-ohjelmilla.

Tiedostot ja tiedot voi tietenkin ladata laitteellekin, jos sinun tarvitsee tehdä töitä offline-tilassa. Useat sovellukset, kuten Outlook-sähköposti, tekevätkin näin automaattisesti. Tällöin mahdollisesti tekemäsi muutokset tallentuvat pilveen vasta kun palaat verkkoon. Pilveen voi tallentaa tiedostojen lisäksi vaikkapa kalenterimerkinnät, siellä sijaitsevat myös sähköpostilaatikot ja osoitteistot.

Pilvipalvelun kautta voi jakaa tiedostoja helposti. Tiimin yhteiset asiakirjat voi tallentaa yhteisiin kansioihin esim. OneDrivessa. Tiedostoihin tehdyt muokkaukset näkyvät kaikille, joten jokainen voi vuorollaan käydä tekemässä omat lisäyksensä samaan Excel-taulukkoon.

Pilvipalvelun käyttö helpottaa laitteen vaihtamista. Kun puhelinmuistiosi ei ole vain puhelimessasi, vaan se on varmuuskopioitu pilveen, ovat vanhat tiedot käytettävissäsi myös uudessa puhelimessa, kun vain kirjaudut sillä samaan pilveen. Sama koskee uuden tietokoneen tai tabletin hankintaa.

Onko pilvipalvelu turvallinen?

Miten on tietoturvan laita pilvipalvelussa? Ennen rikollisen tarvitsi tietoon käsiin päästäkseen varastaa sen sisältävä tietokone fyysisesti, nyt hän voi päästä siihen salasanalla miltä vain laitteelta. Oman tilin salaus kannattaakin asettaa vahvaksi. Voit kysyä aiheesta tarkemmin omalta IT-tueltasi.

Pilvipalvelullekin voi hankkia varmuuskopioinnin, kuten Nexetic Shield Backupin, joka varmuuskopioi sekä O365-pilvessä että tietokoneen kovalevyllä olevat tiedot. Se tallentaa myös tiedostojen aiemmat versiot, joten ennen väärää tallennusta tehdyt tiedot on helppo palauttaa.

Jos sinulla on kysyttävää pilvipalveluista, ota yhteyttä Mtechin asiantuntijoihin!