Kestävä elintarvikeketju alkaa terveistä eläimistä

Terveet ja hyvin hoidetut tuotantoeläimet ovat osa kestävämpää elintarviketuotantoa, jota tarvitaan ilmastonmuutoksen torjuntaan. Mutta miten digitalisaatio voi auttaa tekemään elintarviketuotannosta kestävämpää?

Eläinten hyvinvointi ei ole tärkeää vain eettisestä näkökulmasta. Se on myös yksi kestävän kehityksen kulmakivistä. Hyvin hoidettu tuotantoeläin voi aiheuttaa jopa 30 % vähemmän metaanipäästöjä (FAO), jos se pysyy terveenä eikä sitä jouduta sairauden takia lopettamaan ennenaikaisesti. Terveet eläimet tuottavat yleensä paremmin ja pidempään, ja niistä saatavat tuotteet ovat kuluttajalle turvallisempia.

Digitalisaatiolla on tärkeä rooli elintarvikeketjun kestävässä kehityksessä. Lisäksi se tukee eläinten terveyttä ja parantaa tuottavuutta. Mtech on elintarvikeketjun kestävän kehityksen digitaalinen edelläkävijä.

Mtechin dataintegraatiojärjestelmä Naseva on muuttanut eläinten terveydenhuoltoa Suomessa tarjoamalla kattavan digitaalisen terveydenhuollon seurantajärjestelmän koko elintarviketeollisuuden käyttöön. Eläinten terveys ETT:n omistama Naseva on valtakunnallisessa käytössä koko elintarviketeollisuudessa: nautatiloilla, eläinlääkäreillä, teurastamoilla ja meijereillä.

Painopisteenä antibioottien vastuullinen käyttö

Antibioottien vastuullinen käyttö herättää keskustelua niin elintarvikealalla kuin kuluttajienkin keskuudessa. Antibioottien liikakäytön on havaittu olevan yhteydessä ihmisten antibioottiresistenssiin, mikä tekee siitä maailmanlaajuisen terveysongelman.

Naseva-seurantajärjestelmä mahdollistaa antibioottien turvallisemman käytön tuotantoeläimillä.

Järjestelmä kokoaa kaikki eläinten tarpeelliset terveystiedot yhteen sähköiseen rekisteriin, jonka kautta eläinlääkäri pääsee helposti tarkastelemaan yksittäisen eläimen terveystietoja ja koko karjan tilannetta.

Eläinten terveys ETT:n omistama mobiilisovellus NasevaHealthApp on tärkeä työkalu eläinten terveydenhuollon ammattilaisille. Sen avulla he pääsevät tarvittaviin tietoihin miltä tahansa mobiililaitteelta työskennellessään navetassa. Nopeat yhteydet tietokantoihin nopeuttavat työtä ja säästävät aikaa olennaiseen: oikeiden päätösten tekemiseen eläinten hoidossa. Mobiilisovelluksen ansiosta samaa tietoa ei myöskään tarvitse kirjata useampaan kertaan.

Parempaa hoitoa digitaalisen teknologian avulla

Naseva ja NasevaHealthApp ovat muuttaneet tuotantoeläinten hoitoa Suomessa tekemällä eläinten terveyteen liittyvästä työstä tehokkaampaa, täsmällisempää ja oikea-aikaisempaa. Tämä edistää koko elintarvikeketjun turvallisuutta ja kestävyyttä.

”Naseva on ollut suuri menestys elintarvikeketjussa”, sanoo Mtechin avainasiakaspäällikkö Taina Ahonen. ”Uskomme, että tällaiset teknologiset ratkaisut edustavat elintarvikeketjun tulevaisuutta ja niitä tulisi hyödyntää laajemmin. Jaamme mielellämme osaamistamme muunkin maailman kanssa.”

Miten juuri sinun yrityksessäsi voidaan parantaa eläinten hyvinvointia digitaalisen teknologian avulla? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, niin otamme asiasta yhdessä selvää.

Ota yhteyttä!