IT-kumppani elintarvikeketjuun – jalat mullassa, pää pilvissä

Moni IT-talo hallitsee uusimmat teknologiat. Moni yritys tuntee maatalousalan ja elintarvikeketjun. Harvassa yrityksessä näiden alojen osaaminen yhdistyy kuten meillä.

Parhaat toteutukset syntyvät ymmärryksestä, jossa syvä substanssiosaaminen yhdistyy teknologiseen kyvykkyyteen. Mtech on syntynyt täyttämään tällaista roolia elintarvikeketjun toimijana yhdistäen korkeatasoisen toimialaosaamisen ajan hermolla oleviin teknisiin toteutuksiin. Asiakkaidemme mukaan asioiden hoitaminen kanssamme on helppoa, koska meille ei tarvitse opettaa alan peruskäsitteistöä tai toimintaperiaatteita, vaan voimme keskittyä yhdessä asiakkaan haasteiden ratkaisemiseen.

Mtech on ollut perustamisestaan lähtien teknologisen kehityksen kärjessä. Olimme 1950- ja 1960-luvulla edelläkävijöitä Suomen ensimmäisten reikäkorttien ja mainframe-järjestelmien hankkijana. Meistä kasvoi elinkeinolle merkittävä toimija tuotosseurannan, jalostuksen ja keinosiemennyksen järjestelmien toteuttajasta aina ensimmäiseksi EU-tason sertifioiduksi nautarekisterin pitäjäksi.

Loimme nahkamme uudelleen 2000-luvun alussa: yhdessä historian isoimmista ponnistuksista siirryimme Microsoftin DNA-arkkitehtuuriin. Tätä kehitystä jatkaen hyödynnämme nyt koneoppimisen menetelmiä esimerkiksi maidontuotannon ennustamiseen, big data -pohjaisia mahdollisuuksia esimerkiksi maitonäytteiden spektridatan analysointiin sekä pilvipalveluarkkitehtuureja nopeisiin ja skaalautuviin palveluihin.

Kestävien ratkaisujen IT-kumppani

Olemme aina olleet ensisijaisesti IT-kumppani, emme yksittäisten IT-ratkaisujen toimittaja. Pyrimme tarjoamaan ratkaisuja, jotka ovat asiakkaalle mielekkäitä ja järkeviä myös pidemmällä ajanjaksolla.

Mielestämme kumppanuuteen kuuluu, että ratkaisemme asiakkaan haasteet tehokkaalla tavalla, tietoturva on kunnossa ja ratkaisuillamme on pitkä elinkaari eli hyvä ylläpidettävyys myös jatkossa.

Toimimme siltana monen alan toimijan välillä integroimalla järjestelmiä ja tuomalla uusia ominaisuuksia. Turvallinen tiedonkulku järjestelmien välillä helpottaa arkea sekä maatalousyrityksissä että alan organisaatioissa. Hyvä esimerkki tästä on nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä Naseva.

Pitkäjänteinen työmme on kantanut hedelmää. Yksi kansainvälisen tason hedelmistä on iDDEN-ratkaisu, joka yhdistää tuotosseurantajärjestelmien ja lypsyasema- ja robottivalmistajien tiedot yhteen eri maissa koskien yli 200 000 karjaa ja 20 miljoonaa lypsylehmää maailmanlaajuisesti.

Olemme toimittaneet järjestelmiä useisiin maihin, ja esimerkiksi Mtechin alun perin suomalaisille viljelijöille kehittämä Minun Maatilani -alusta on nautatilojen käytössä myös Ruotsissa. Sovelluksillamme voidaan hyödyntää satelliittidataa kasvinviljelyn tukena ja ohjata työkoneita paikkatiedon avulla tuotantopanoksia mahdollisimman tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti käyttäen.

Mtech – From Smart Farm to Smarter Food

Kirjoittaja:
Mtechin teknologiajohtaja ja operatiivinen johtaja Jarkko Ilomäki
jarkko.ilomaki@mtech.fi

Kirjoittajasta

Kuva: Jarkko Ilomäki

Jarkko Ilomäki

Mtechin varatoimitusjohtaja