Moni asia on mietittävä uudelleen, kun työntekijät siirtyvät kotikonttoreille

Työpaikat on suunniteltu työn tekemistä varten. Kodit pääsääntöisesti eivät. Kun työpaikan sähköpöytä ei ole käytettävissä, etätyöntekijä saattaa vetäytyä sohvannurkkaan tai istua keittiön pöydän ääressä koko työpäivän. Pitkällä etätyöjaksolla se alkaa tuntua. Työergonomiaan kannattaakin kiinnittää mahdollisuuksien mukaan huomiota.

Monet etätyön ongelmat liittyvät sosiaaliseen kanssakäymiseen ja sen puuttumiseen. Kun monessa kodissa pyörii päiväkoti- ja kouluikäisiä lapsia etätyöntekijöiden seurana, ei keskeytyksiltä voida välttyä. Sen sijaan juttelu työkavereiden kanssa uupuu, ellei kahvitaukoja järjestetä virtuaalisesti.

Johtamisessa kasvokkaiset tapaamiset ovat tärkeitä. Kun niihin ei ole mahdollisuutta, on tärkeää olla saavutettavissa. Vaikka esimiehen ovelle ei voi kävellä koputtamaan ja juttelemaan, on yhteydenoton kynnys pidettävä matalana. Joillekin soittaminen ei ole luontevaa, mutta onneksi sähköposti ja pikaviestipalvelut ovat helppoja tapoja kysyä ja kertoa. Mtechillä on ollut pitkään osittaisen etätyön malli ja lisäksi työntekijöitä eri toimipisteissä. Esimiehet ovat tottuneet luottamaan alaisiinsa ja siihen, että hommat hoituvat. ”Kunhan ei ihan loppuvuoteen asti jouduta olemaan poissa toimistolta, eiköhän meidän yrityksellä ihan hyvin mene”, sanoo Mtechin henkilöstöpäällikkö Netta Laukkanen.

Laukkanen pitää Mtechillä käytössä olevaa pikaviestipalvelu Slackia kätevänä viestintävälineenä. Hän muistuttaa kuitenkin, että kirjoitetussa viestinnässä on aina suurempi ajatusvirheiden ja väärinymmärrysten riski kuin keskustelussa kasvokkain. Mtechillä suositaankin Teams-palavereja ja -keskusteluja, joihin voi tarvittaessa liittää videoyhteyden.

Laukkanen muistuttaa myös vakuutusasioista: työnantajan ottama lakisääteinen työtapaturmavakuutus ei yleensä koske kaikkia kotona työskentelyyn liittyviä tilanteita. Mtechillä lakisääteinen työtapaturmavakuutus on laajennettu koskemaan vapaa-aikaa, joten meillä työntekijät ovat vakuutuksen piirissä myös vapaa-ajalla ja etätöissä.

Mtechillä tehdään tavallisestikin paljon etätöitä, mutta etätyöläisten määrä vaihtelee päivittäin. Nyt poikkeusoloissa 90 prosenttia työntekijöistä työskentelee kotona. Muutamien päivystystä vaativien tehtävien vuoksi jonkun on aina oltava paikallakin.