Poikkeusolosuhteet, ostokäyttäytymiseen vaikuttavat rajoitukset ja talouden epävarmuus koettelevat nyt yrityksiä kovalla kädellä. Laadimme avuksesi liiketalouden kehittämisen vinkit, joilla yrityksesi voi päästä eteenpäin.
1. Varmista liiketoimintasi kivijalan toiminta
Jos yrityksen tärkein toiminto on uhattuna, on mietittävä millä keinoilla sen romahdus estetään. Tämä vaatii yleensä lisärahoitusta tai neuvotteluja maksujärjestelyistä alihankkijoiden tai yhteistyökumppanien kanssa. On varmistettava, että liiketoiminta jatkuu, jotta yrityksen maksuvalmius ei katoa.
Pieni osa tätä voi olla etätyöhön soveltuvien välineiden hankinta ja tarvittavan tuen varmistaminen. Se onnistuu IT-palveluistamme.
2. Jos kehitystarpeesi on tiedossa, käynnistä kehitystyö
Kehitysprojektiin voi hakea rahoitusta esimerkiksi Business Finlandilta. Yrityksen on kuitenkin tässä tilanteessa punnittava, onko rahoituksen hakeminen Business Finlandilta mahdollisen negatiivisen julkisuuden arvoista.
3. Jos selvä kehityskohde ei ole tiedossa, etsi kumppani liiketoiminnan kehittämiseen
Liiketoiminnan kehittäminen erityisesti digitaalisesti kannattaa poikkeusoloissa. Hyödyt voivat olla merkittävät suhteessa panoksiin.
Mtechin Digityöpaja on oiva apu kehityskohteen ja kehitysprosessin konkretisoimiseen. Se sisältää kaksi työpajaa, jotka voidaan hoitaa asiakkaan kanssa etäyhteydellä. Ensimmäisessä käydään läpi asiakkaan ongelma tai haaste. Toisessa Mtech esittelee pelkistetyt ratkaisuvaihtoehdot sekä niiden hyvät ja huonot puolet ja hinta-arvion. Tällaiseen nopeaan vaatimusmäärittelyyn voi saada rahoituksen Business Finlandin innovaatiosetelillä, ja kattaa jopa koko digityöpajan kulut sillä.
Digitalisaatiolla säästöä ja tehoja asiakashankintaan
Yrityksen omistajilla ja johdolla on näissä poikkeusoloissa erityisen hyvä hetki pysähtyä miettimään, miten liiketoimintaa nyt ja tulevaisuudessa tehdään. On luonnollista, että yrityksen kasvaessa kaikkia toimintatapoja ja työvälineitä ei ole pystytty kehittämään kasvun vaatimalla tavalla. Jossain vaiheessa kuitenkin huomataan, että niistä on muodostunut esteitä tai haittoja lisäkasvulle tai toiminnalle.
”Kun yrityksellä on sekalainen kokoelma järjestelmiä, jotka eivät keskustele keskenään, esimerkiksi analysointi tai asiakashankinta ei onnistu”, sanoo Mtechin varatoimitusjohtaja Jarkko Ilomäki.
Kun pk-yrityksen asiakasrekisteri on hoidettava käsin Excelissä, on turha kuvitella, että yritys pystyisi käyttämään nykyaikaisia markkinoinnin keinoja. Laskutuksen automatisointi taas on tyypillinen esimerkki kehittämisestä, joka on edullista ja vapauttaa työaikaa merkittävästi.
Ilomäki korostaa, että asiakashankintaa on ajateltava nyt eri tavalla kuin aiemmin. Suusta suuhun -suositukset eivät kulje ja epämääräisen aihepiirin yhteydenotot kontaktien luomiseksi etäyhteydellä eivät puhuttele. Nyt on hyvä hetki saattaa kuntoon järjestelmät, jotka mahdollistavat liidien syntymisen.
Ilomäki sanoo, että myös IT-yrityksissä suhtaudutaan nyt uuteen asiakkaaseen suuremmalla vakavuudella kuin IT-alan huippuaikoina. ”Nyt on hyvä hetki ottaa yhteyttä IT-yritykseen. Erityisesti tässä tilanteessa asiakassuhde on arvokkaampi kuin hintalapun viimeiset eurot”, hän toteaa.
Vanhoilla järjestelmillä on myös tapana sanoa itsensä irti jonakin päivänä. Järjestelmä kannattaa uusia ennen sitä, eikä odottaa katastrofia.
IT-kumppanin kilpailutuksellekin on nyt hyvä hetki. Mtechiltä saat myös perusprosessit kuten IT-laitteiden hankinnan ja tuen kilpailukykyiseen hintaan. IT-palvelumme palvelevat sinua mielellään.