Innovaatiopalkinnon voittajaratkaisu: Vierasesineitä lehmien rehussa voidaan vähentää multispektrikamera­kuvauksella

Roskia nurmikasvustossa voidaan havaita kuvauskopterin ja multispektrikameran yhdistelmällä, selviää ratkaisusta, joka valittiin voittajaksi Mtechin vuoden 2018 Biotalouden innovaatiopalkintokilpailussa. Kilpailussa etsittiin innovaatioita, joilla voidaan vähentää vierasesineiden joutumista nautojen rehuun.

Voittajaehdotuksen laati maatalous- ja metsätieteiden ylioppilas Juho Kotala. Kotalan ehdotuksessa kuvaillaan, että tölkkejä voidaan havaita pellolta, kunhan kuvauslennot kuvauskopterilla ja multispektrikameralla tehdään matalalla, 5-15 metrin korkeudella, ja tölkit ovat kasvuston pinnalla.

 
Kotala käytti kuvauskopteria kerätessään graduaineistoaan, ja huomasi, että tölkit erottuvat kuvissa. Kilpailua varten hän teki koekuvauslentoja Viikin pelloilla. ”Laitteiden hinnan puolesta tämä sopisi tilakäyttöön. Lentoja pitäisi tehdä usein, ensimmäinen heti lumen sulettua, jolloin näkisi samalla täydennyskylvötarpeen ja talvituhot”, Kotala sanoo.
 
Kotala myöntää, että menetelmässä on myös haasteita. Kuvausten tuottama tietomäärä on suuri, ja tiedon käsittelymenetelmiä pitäisi kehittää niin, että kuvauksia olisi ajankäytöllisesti järkevä tehdä. Matalan lentokorkeuden kuvaukset kannattaakin keskittää pellon reunoille vilkasliikenteisten autoteiden ja ulkoilureittien varsille, eikä tehdä niitä koko pellon alueella.

Tölkit havaitaan kuvauksilla vain, jos ne ovat kasvuston pinnalla. Siksi kuvauksia pitäisi tehdä usein.

Kotala sai idean osallistumisesta maatalousteknologian professori Hannu Mikkolalta, joka vihjasi kilpailusta Kotalalle, joka oli kerännyt ja käsitellyt ilmakuvausaineistoa graduaan varten. Kotalan kotitilalla Pohjanmaalla on lypsykarjaa, joten kilpailun aihealue oli tuttu hänelle. ”Meillä ei ole onneksi ollut tölkkiongelmaa, koska peltolohkot ovat niin syrjässä”, hän toteaa.

Palkintosumma kulunee Kotalan ilmakuvausharrastukseen. ”Jos hankkisi paremman kamerajärjestelmän, ehkä multispektrikameran”, hän suunnittelee.
 
Kilpailuun osallistui myös toinen ehdotus, jossa ehdotettiin kuvauskopterin käyttöä tölkkien havaitsemiseen. Sen laatija, Petteri Nevavuori, sijoittui kilpailussa toiseksi, ja tienasi kolmasosan 3 000 euron palkintosummasta. Juho Kotala palkitaan loppusummalla, 2 000 eurolla.