Aika luopua Internet Explorerista

Mtech Digital Solutions on päättänyt lopettaa tuen Internet Explorer (IE) -selaimelle 10.4.2019. Internet Explorer on tullut kehityksensä tien päähän, kun Microsoft korvasi sen Edge-selaimella Windows 10 -versiossa vuonna 2015.

Koska haluamme jatkossakin tarjota asiakkaillemme moderneilla teknologioilla ja uusimpia standardeja hyödyntäen kehitettyjä palveluita, emme halua IE:n rajoittavan tai hidastavan uusien ja olemassa olevien palveluidemme kehittämistä.

 

Suosituksemme Internet Explorerin käyttäjille

Jos käytät vielä Internet Exploreria, suosittelemme asentamaan sen tilalle Chrome tai Firefox -selaimen. Nämä selaimet päivittyvät automaattisesti uusimpaan versioon ja näin voit olla varma, että käyttökokemuksesi on paras mahdollinen. Internetsivut ja -palvelut toimivat myös yleisesti nopeammin ja paremmin Chromella ja Firefoxilla verrattuna Internet Exploreriin.

 

Poikkeukset sääntöön

Poikkeuksena sääntöön Mtechin palveluista ovat KarjaKompassi1, Varastokirjanpito, WebLammas ja WebVuohi, jotka on alun perin suunniteltu toimimaan nimenomaan Internet Explorerilla ja vaativat myös jatkossa IE:n toimiakseen. Pidäthän kuitenkin huolen, että Internet Explorerisi versio on 11. Vanhemmille versioille ei saa enää edes tietoturvapäivityksiä.

 

Internet Explorer lyhyesti

Internet Explorer on tuttu selain kaikille Windowsin käyttäjille. IE on tullut Windowsin mukana valmiiksi asennettuna jo 90-luvulta asti. Windows 10 sisältää edelleen IE 11 -selaimen, mutta se ei ole enää oletusselaimena. Vuosien varrella verkkostandardit2 ovat kehittyneet. Samalla Microsoft on halunnut IE:n tukevan niin vanhoja kuin uusia standardeja.

Esimerkiksi Internet Explorerin viimeinen versio IE 11 osaa tulkita standardeja samalla tavalla kuin mikä tahansa IE:n versio välillä 5-11. Selain osaa siis toimia aikakoneena vuoteen 1999 asti, jolloin IE 5 julkaistiin. Tämä on hyvä ominaisuus niille verkkopalveluille, jotka on toteutettu vuosia sitten eikä niitä ole tarvinnut päivittää käyttämään uudempia standardeja. Vuosikymmenten aikana tämä on kuitenkin lisännyt IE:n monimutkaisuutta ja näkyy esimerkiksi selaimen hitautena.

Microsoft ei enää lisää Internet Exploreriin tukea uudemmille verkkostandardeille. Käytännössä IE jää hiljalleen jälkeen muiden selainten kehityksestä. IE:n tehtäväksi jää toimia yhteensopivuusratkaisuna vanhoilla standardeilla toteutetuille palveluille3. IE:n osuus Suomessa kaikista verkossa käytetyistä selaimista on ollut tasaisessa laskussa, esimerkiksi vuoden 2015 alun ~10% osuudesta vuoden 2019 alun ~3% osuuteen4.

 

1 Vain vanhaa, ProAgria Verkkopalveluissa olevaa KarjaKompassia tulee jatkossakin käyttää Internet Explorerilla. Uutta Minun Maatilani KarjaKompassia suosittelemme käytettäväksi esim. Chrome- tai Firefox-selaimella.
2 Pelisäännöt, joiden mukaan nettisivuja kehitetään ja joiden mukaan selaimet toimivat.
3 Microsoftin blogikirjoitus (englanniksi) https://techcommunity.microsoft.com/t5/Windows-IT-Pro-Blog/The-perils-of.... Suomeksi aiheesta kirjoitti mm. Helsingin Sanomat https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005996329.html.
4 Verkkoselainten osuuksien kehitystä voi tarkastella esim. (englanniksi) http://gs.statcounter.com/browser-market-share/all/finland